Translate

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Κλιματιστικό - πονόλαιμος - διατροφή

Έχει ζέστη , ιδρώνουμε , μετά ανοίγουμε το κλιματιστικό και απολαμβάνουμε την δροσιά του, μαζί με ένα απολαυστικό παγωτό ή μία σπιτική λεμονάδα με πολλά-πολλά παγάκια.
Συγχαρητήρια υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ερεθιστεί ο λαιμός μας.

Πως μπορεί όμως η διατροφή να μας βοηθήσει ?


Τσάι με μέλι :
Φτιάχνουμε ένα τσάι , και προσθέτουμε μία κουταλιά μέλι και το καταναλώνουμε ζεστό (όχι καυτό!).
Το μέλι δημιουργεί μία επίστρωση στο εσωτερικό του λαιμού και βοηθάει να μειωθεί ο ερεθισμός που προκαλεί τον βήχα.





Κοτόσουπα :

Το έχουμε σαν γιατροσόφι , αλλά έχει επιβεβαιωθεί πως έχει ήπιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που ανακουφίζουν τον πονεμένο λαιμό. Και αν προσθέσουμε και λαχανικά (καρότα, κρεμμύδι, σέλινο, γλυκοπατάτα και σκόρδο ) προσφέρουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και έχουν μεγαλύτερη θεραπευτική δράση.




Μπανάνα:

Αντίθετα με τα περισσότερα φρούτα τα οποία είναι όξινα και ερεθίζουν τον πονεμένο λαιμό μας , η μπανάνα είναι μαλακή και καταπραϋντική. Έτσι καταπίνεται εύκολα , είναι πλούσια σε βιταμίνη C και B6 και κάλιο.





Ομελέτα ή αυγά scrambled:
 Η πρωτεΐνη που περιέχεται στο ασπράδι (μπορούμε αν θέλουμε να φτιάξουμε το φαγητό μόνο με ασπράδια ) καταπολεμά την φλεγμονή , γι αυτό και το αυγό είναι ιδανική τροφή για το κρυολόγημα.
Μπορούμε να το καταπιούμε εύκολα οπότε είναι κατάλληλη τροφή για τον πονόλαιμο , θα πρέπει όμως ν'αποφύγουμε το πολύ αλάτι και τα μπαχαρικά. 

Φασκόμηλο :


Γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες , και χρησιμοποιείται ευρέως στην φαρμακευτική.Αν προσθέσουμε ένα κλαράκι στο τσάι ή την σούπα μας , θα δώσουμε έξτρα άρωμα  και θεραπευτική δράση.





Χυλός βρώμης:
Πολύ πλούσιος σε διαλυτές ίνες, όχι μόνο βοηθάει για να πέσει η κακή χοληστερίνη , αλλά μας χορταίνει για πολύ ώρα, και είναι ιδανικό για περιπτώσεις που δεν έχουμε ιδιαίτερη όρεξη για φαγητό, όμως χρειαζόμαστε κάτι θρεπτικό .
Μπορούμε να αυξήσουμε την καταπραϋντική δράση , αν προσθέσουμε μέλι και μπανάνα .






Ζυμαρικά ολικής :
Τα μακαρόνια είναι από τα πιο δημοφιλή "comford foods", από τις τροφές δηλαδή που σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα ακόμα κι όταν είσαι άρρωστος.Επίσης είναι εύκολα στην κατάποση , όταν έχουμε ερεθισμό στον λαιμό. Όταν είναι από αλεύρι ολικής άλεσης είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, ψευδάργυρο ,σίδηρο και βιταμίνες Β1 Β2 Β3 και Ε.



Καρότα :
Τα καρότα είναι μία καλή επιλογή , όταν έχουμε κρυώσει, γιατί είναι πλούσια σε βιταμίνες Α,Κ, C , φυτικές ίνες και κάλιο. Καλό όμως είναι να τα βράσουμε ή να τα μαγειρέψουμε στον ατμό, γιατί αν είναι ωμά θα μας ερεθίσουν τον λαιμό .




Τσάι με τζίντζερ :

Ηρεμεί τον βήχα και τον πόνο στον λαιμό.Πριν πιεις κάθε γουλιά - καλό είναι να κάνεις μερικές εισπνοές στον ατμό που βγαίνει από το φλιτζάνι, για να αντιμετωπίσεις παράλληλα το συνάχι και το βάρος στο στήθος .



,

Χυμός λεμονιού με μέλι :
Αναμειγνύοντας χυμό λεμονιού με μέλι μπορείς να φτιάξεις μόνος σου ένα πολύ αποτελεσματικό σιρόπι για τον λαιμό.Επειδή έχει αντιφλεγμονώδη δράση , ο πόνος στο λαιμό θα αρχίσει να περνάει όταν υποχωρήσει η φλεγμονή. 





Γρήγορη ανάρρωση και συμβουλευτείτε πάντα τις οδηγίες του γιατρού σας !
Και επίσης αν έχετε σε κάποιο τρόφιμο αλλεργία ή δυσπεψία απορρίπτεται !














εικόνα 10
εικόνα 9
εικόνα 8
εικόνα 7
εικόνα 6
εικόνα 5
εικόνα 4
εικόνα 3
εικόνα 2
εικόνα 1
πηγή