Translate

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Δροσιστικό , θρεπτικό και με άρωμα καλοκαιριού .. Ταμπουλέ !

Σήμερα θέλω να φάω κάτι δροσιστικό , θρεπτικό και με άρωμα καλοκαιριού.

Το ταμπουλε είναι αυτό που μου ήρθε στο μυαλό, γιατί  είναι ένα από τα φαγητά που τα συνδυάζει όλα αυτά μαζί .

Το πλιγούρι ή το κους κους μαζί με τον μαϊντανό , τον δυόσμο , το φρέσκο κρεμμυδάκι , την ντομάτα είναι ένα απίστευτος συνδυασμός από θρεπτικά συστατικά.
Το ταμπουλέ ή ταμπούλι είναι αραβικής καταγωγής  έχει γίνει πλέον σημείο αναφοράς της μεσοανατολίτικης κουζίνας. Είναι μία ελαφριά, θρεπτική και πολύ νόστιμη σαλάτα κυρίως χάρη στον άφθονο μαϊντανό με τις πολλές ευεργετικές ιδιότητες (πλούσιος σε βιταμίνες Β12, Κ, Α και C, βήτα- καροτένιο και μια καλή πηγή φυλλικού οξέως και σιδήρου).


Συνταγή και εκτέλεση : 
  • ·        Βάζουμε το πλιγούρι σε ένα μεσαίο μπολ και το καλύπτουμε με πολύ ζεστό νερό.
  • ·        Το αφήνουμε να μουλιάσει για 15 λεπτά έως 1 ώρα και το δοκιμάζουμε να είναι μαλακό. Ο χρόνος μουλιάσματος έχει να κάνει με το πόσο ψιλό ή χοντρό είναι κομμένο το πλιγούρι μας με τον μικρότερο χρόνο να αναφέρεται στο πιο ψιλοκομμένο πλιγούρι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.
  • ·        Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και τα κρεμμυδάκια.
  • ·        Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι το πλιγούρι μας να αφρατέψει και το προσθέτουμε και αυτό στο μπολ με τα μυρωδικά.
  • ·        Προσθέτουμε και το αγγούρι και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.
  • ·        Ανακατεύουμε με το πιρούνι προσεκτικά και αφήνουμε για μερικά λεπτά τη σαλάτα πριν τη σερβίρουμε για να μαριναριστούν καλά όλα τα υλικά.
  • ·        Διορθώνουμε με έξτρα αλάτι και πιπέρι αν χρειαστεί και σερβίρουμε.


Εξτρά συμβουλή : Προσθέστε μερικές σταφίδες , τις οποίες θα τις έχετε αφήσει καμιά ώρα στο νερό  . (Πρόταση από ένα καλοφαγά ! )


2η έξτρα συμβουλή : ανακατέψτε σ ένα μπωλάκι στραγγιστό γιαούρτι μαζί με 1 κ.σ. λάδι, λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο, λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, 1 κ.γλ. κάρυ.